Integriteit en zo…

Ruim een uur van weerzien, praten, luisteren, praten. Herkenning. Verwondering. Na lange tijd skypte ik vanmorgen eindelijk weer eens met vriendin A. Zij en ik, we delen herinneringen aan Tanzania. Anderhalf jaar geleden verraste ze ons met haar man op Schiphol. Wij vertrokken naar Lima, onze verhuisvlucht wachtte op ons. Zij woonden toen alweer een paar jaar in Nederland.

A en ik delen een passie voor onderwijs. Het internationaal onderwijs is voor haar een bekende omgeving. Jaren was ze bestuurder van de internationale school in Dar es Salaam. Logisch dus, dat ik wat uitweidde over mijn huidige project op de school in Lima.

Het heeft me veel moeite gekost echt betrokken te raken bij Colegio Roosevelt. Een gesloten bolwerk van de Peruaanse semi-aristocratie is deze school en haar bestuur geworden sinds Lichtend Pad de expats deed vertrekken. De directeur van de school zag echter wel iets in die Nederlandse vrouw die zegt waar het op staat. Hij introduceerde me hier en daar en inmiddels ben ik voorzitter van de integriteitscommissie.

Een school waar een integriteitscommissie nodig is? Als je Peru niet echt kent, zal het je verbazen. Toch werd het realiseren van een cultuur van integriteit afgelopen week als een van de voornaamste strategieën voor de komende jaren benoemd. Tijdens een twee dagen durende bijeenkomst met bestuur en schoolleiding, waar ik als voorzitter van die commissie voor werd uitgenodigd, werd de nieuwe strategie van de school ‘bedacht’. Mocht ik hebben gedacht werkloos te zijn in onze komende Peru-jaren, dan weet ik nu beter. Mijn team wordt groter en heeft een stevige klus.

Mijn vriendin A, verbaasde zich over een anekdote die ik vertelde. Een tenenkrommende die de Peruaanse houding (of moet ik zeggen die van elitair-Lima) ten aanzien van integriteit schetst. Een gebrek aan integriteit helaas. Ze merkte op dat, hoewel corruptie onder ambtenaren een spijtig fenomeen was in Tanzania, wat ik vertelde wel enkele graden erger was.

Ze heeft gelijk. Hoe triest. Triest dat leerlingen van twaalf, dertien jaar, het toetssysteem corrumperen. Door toetsen te fotograferen en door te sturen naar elkaar. Vooral is het triest dat hun ouders – afkomstig uit de rijkste en meest gerespecteerde families in Peru – dat goedkeuren. Toen het hoofd van Middle School de betreffende ouders onlangs meldde dat hun kinderen gefraudeerd hadden bij hun wiskundetoets en dat ze om die reden vijf dagen niet welkom waren op school, werd er door vrijwel alle ouders lacherig gereageerd. Dat lacherige ging al snel over in boosheid toen ze zich realiseerden dat het de school menens was.

‘Ik noem dat geen fraude, señor, ik noem dat slim.’ Zei een vader.

‘Het is niet de schuld van mijn zoon, dat de rekentoetsen aan verschillende klassen op verschillende tijdstippen worden gegeven. De school vraagt erom.’ Zei een moeder.

‘Tja, het is toch echt onze cultuur señor, het systeem is er om te omzeilen.’ Zo benoemde een andere ouder het.

Een treffende opmerking overigens. Dat omzeilen van het systeem – voor eigen gewin – is wel een ding op school en op politiek niveau. Geen wonder dat zoveel voormalig Peruaanse presidenten hun oude dag in de gevangenis slijten.

De komende jaren mag ik dus aan de slag om die integriteit op school in the spotlight te plaatsen. Een ware cultuurverandering waarbij het niet alleen gaat om studenten en medewerkers maar, misschien meer dan dat, om de ouders van die studenten. Waar begin ik aan? Een taaie klus die begint bij een goede toelatingsprocedure.

Dat het probleem zich al aftekent in eerdere schooljaren, zelfs al in de onderbouw van de lagere school, heeft me geschokt. Peru oh Peru… Wil dit land zich verder ontwikkelen – wat toch echt broodnodig is met al die armoede – dan moeten we beginnen met de toekomstige leiders van dit land. En hun ouders.

Ik ga eerst maar eens op adem komen in Nederland. Vrijdag vliegen de jongens en ik al! Arjen is zelfs al in Den Haag!

More to come dus over dit onderwerp. Na de vakantie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s