Moederdag in Peru

Om maar direct met de deur in huis te vallen: wij doen niet aan moederdag. Althans niet aan de gekte er omheen. Geen dure cadeau’s in huize Kool – Huls. Geen parfum, geen sieraden, geen verwennerij in de spa. En dat is helemaal prima. Knutselwerkjes van de kinderen waren er in sommige jaren wel, maar ik moet toegeven dat dit erg afhankelijk was van de school waar ze op dat moment op zaten.

In Israel werd er bijvoorbeeld niet geknutseld voor moederdag. Dan bleef het bij een taartje bij de koffie en misschien ontbijt op bed. Want hoewel ik beslist met de meest geweldige man op aarde ben getrouwd, hij is niet het type vader dat zijn kinderen aanzet tot tekenen of knutselen. Niet voor Moederdag althans. In Tanzania stelde moederdag niet veel voor. Ik herinner me niet eens of er aandacht aan werd besteed. Nu waren daar destijds ook nog weinig winkels die de dag der moeders commercieel konden uitbuiten. Dat scheelt heel aanzienlijk.

En dan verhuis je naar Latijns Amerika.

Zou het te maken hebben met de traditionelere man-vrouw verhoudingen in Peru? De macho cultuur? Ik probeer er de vinger op te leggen maar weet blijkbaar nog net niet genoeg over de cultuur in ons huidige land om het ten volle te begrijpen. Maar moederdag is hier een mega happening. Een nationale feestdag. Ik overdrijf niet. Vorig jaar was ik gewaarschuwd door een vriendin die hier al langer woont. Verwacht niet dat je gezellig ergens een hapje kunt gaan eten met je gezin zonder vooraf een tafel te hebben gereserveerd of anders zonder eerst een uur op de stoep gewacht te hebben. Iedereen gaat namelijk uit lunchen en dineren op moederdag. Dat bleek aardig te kloppen. Wij gingen in de ochtend voor koffie en taart naar onze favoriete pasteleria en tegen de tijd dat we af gingen rekenen stond er een rij ouders met jengelende kinderen te wachten op vrijkomende tafeltjes, voor de lunch.

Sagafalabella, Ripley en Oechsle zijn de drie populairste Peruaanse warenhuizen. Denk V&D. En dan drie net iets andere varianten die meestal naast of tegenover elkaar te vinden zijn in de grote malls in Lima. Sinds een maand treffen we in de weekend editie van El Commercio boekwerken aan van deze winkels. Boekwerken ja, ik overdrijf niet. Pagina na pagina met aanbiedingen, speciaal voor moeder. Sieraden, parfum, kleding, schoenen, huishoudelijke apparatuur, je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt een moederdag draai aan gegeven. Ook Wong en Vivanda, de luxere supermarktketens, spelen handig in op moederdag. Hun brochures vallen wekelijks op de deurmat en staan deze week vol met prachtige taartjes, dure geïmporteerde bonbons en chocolade, champagne en wijnen. Het mag moeder aan niets ontbreken op haar dag. Mijn kapper stuurde me gisteren via Whatsapp nog een suggestie: kom perfect voor de dag op moederdag en laat zaterdag nog even je haren knippen, verven en föhnen terwijl je nagels worden gedaan. De spa heeft een soortgelijke aanbieding, combineer zaterdag een gezichtsbehandeling met een massage, dan ben je zondag de mooiste moeder.

Nu ben ik volgens Thomas en Benjamin sowieso de mooiste moeder, zoals hopelijk ieder moeder in de ogen van haar kroost de mooiste en de liefste is. Ik ga die schoonheidsbehandelingen dus maar overslaan. Het is ook een beetje lastig, want ik ben met moederdag (en de tien dagen erna) alleen in Lima met de jongens. Arjen is gisteren namelijk vertrokken naar Huaraz, met twee goede vrienden en zijn jongste zus maakt hij daar de komende dagen een mega fantastische trekking in de Andes. Een droom die hij koestert sinds we zeker wisten dat we naar Lima zouden verhuizen. Ik ben ontzettend blij voor hem dat hij die twee super vrienden en zijn zusje heeft weten te overtuigen deze trekking samen te maken. We moeten hem daardoor wel twaalf dagen missen. Maar Thomas, Benjamin en ik zijn wel wat gewend wat dat betreft. We moeten Arjen vaak uitzwaaien.

Nu heeft Arjen me per ongeluk toch een perfect moederdag cadeau gegeven voor zijn vertrek. Een maand of twee geleden kochten we een blender. Een Philips, want je bent Nederlander of niet. Ook in het buitenland houden we van Philips. Tot mijn teleurstelling kon hij geen ijsblokjes aan. Ik verheugde me al op zelfgemaakte frozen drinks. Maar helaas. Sinds de aankoop wordt de blender dagelijks gebruikt voor smoothies. Nu zette Arjen iedere keer de zware, glazen kan op z’n kop in een stevige beker zodat ook de laatste druppels van het drankje van de dag konden worden genuttigd. Ik zag dat kunst- en vliegwerk met kan en beker met angst en beven aan en waarschuwde voor een vallende kan, grote stukken glas en een onbruikbaar apparaat als gevolg. Een onderdelenwinkel kent men niet in Lim dus kapotte kan betekent kapot apparaat. Natuurlijk was ik overbezorgd want Arjens constructie was onwankelbaar, meende hij althans. Of toch niet? De dag voor Arjens vertrek naar Huaraz, moest hij uiteindelijk schoorvoetend toegeven dat ik gelijk had. De kan was tijdens mijn Pilates les gesneuveld. Tegen de tijd dat ik thuiskwam had hij al ontdekt dat die kan zelfs in Nederland moeilijk te vervangen was en in Lima al helemaal niet. Kortom, ik mocht een nieuwe kopen.

Terwijl Arjen en zijn teamgenoten over de Panamerikana Norte reden, op weg naar hogere sferen, bracht ik een bezoek aan een andere populaire winkel in Lima. Hiraoka. Hiraoka staat ook wel bekend als de winkel met import artikelen. Import elektronica that is, en witgoed en dergelijke. Blenders van Philips hebben ze er ook. Eentje met een vele sterkere motor dan de eerste stond daar in het rek naar mij te lonken. De verkoopster zag me verlangend kijken en stelde me gerust. Ik zou 100 sol korting krijgen. Want het is bijna moederdag. Of ik moeder was? Ja! Ik ben moeder! En met die 100 sol korting (circa 25 euro) komt de prijs van die geïmporteerde Philips blender in de buurt van de prijzen die er in Nederland voor worden gerekend vertelde Google me aanmoedigend. Hij staat nu dus te pronken in mijn keuken, een blender die ijsblokjes en nootjes aan kan. Dankzij Arjens overmoed en de speciale moederdag korting. Nu nog een mooie tekening met veel liefde van de jongens en mijn moederdag kan niet meer stuk!

Eén reactie

  1. Ha Ceciel, het zou maar zo bogota kunnen zijn behalve dan die onderdelenwinkels, die zijn hier juist overal. Ik zou volgende keer een Oster kopen (niet de goedkoopste versie maar de volgende). Bij mijn schoonouders maalt die al 25 jaar al het fruit en ook ijsklontjes en je kan zelfs de glazen kan en mesjes makkelijk vervangen! Hahahaha! Leuk je blog. Ken je die van een lieve kennis van mij over colombia al? Aanrader: Besabine https://www.besabine.com/… geen kinderen maar wel leuke verhalen. Die over de schoonmoeders vind ik nog wel het leukste!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s