Zomer in Lima! Waar ga je naartoe als je ‘geen lid’ bent?

Een half jaar geleden ongeveer, schreef ik over het overleven van de winter in Lima. Veel mensen geloofden nauwelijks dat het hier dan zo kil en klam is, dat alleen een warm bad of een lange douche de kou uit je lichaam kan verdrijven. We vonden een manier om ermee om te gaan. Vaak verlieten we de stad in het weekend, zochten de natuur op.

Wat waren we blij – zeg maar gerust dolgelukkig – die eerste keren dat zonnestralen hun weg naar ons wisten te vinden. Dat zal in oktober zijn geweest.

Nu is het dan eindelijk echt zomer! Het duurde even! Toen we op 23 december uit Lima vertrokken voor onze reis naar het noorden en naar Ecuador, waren de zonnige dagen nog steeds in de minderheid. Nu, begin februari, is het hier zalig. De zon schijnt, de temperaturen perfect. Anders dan vorig jaar tijdens de El Nino, wordt het niet warmer dan 27 graden. ’s Nachts hebben we zelfs geen airco nodig. Perfect!

Rijke Limanezen leven in de zomer vooral buiten Lima. Ze hebben huizen aan zee en soms ook in de bergen. Die aan zee zijn er voor gebruik tijdens de zomer. Die in de bergen voor tijdens de winter wanneer de zon alleen schijnt boven de mist die Lima dan bedekt. We hebben het niet over schattige vakantiehuisjes met een of twee slaapkamers en een opklapbank in de woonkamer. Nee, de buitenhuizen zijn in onze ogen minstens zo groot, luxe en mooi als de huizen in de betere wijken van Lima. Afgelopen week waren de jongens en ik op bezoek bij een vriendje van Benjamin, bij hun huis aan zee. Zes slaapkamers met ieder hun eigen badkamer, twee woonkamers, tuin met terras en een dakterras met zwembad. Dit was slechts een van de drie vakantiehuizen van dit gezin. Aardige mensen. Maar toch voelde ik me raar. Drie empleada’s waren de hele ochtend in de keuken aan het werk. Een uitgebreide lunch werd bereid, kannen werden met verschillende verse sappen gevuld. Als je je glas neerzette werd het meteen weggepakt en afgewassen. Een vierde empleada hield toezicht op de kinderen en rende met handdoeken achter ze aan als ze uit het zwembad kwamen. Een andere wereld.

Naast de buitenhuizen, zijn er de clubs. Regatas, Club Real, Las Terrazas. Als je ook maar enigszins erbij wilt horen (en er het geld en de contacten voor hebt) word je lid. Je betaalt tienduizenden dollars voor het lidmaatschap dat levenslang duurt. Daarnaast nog een maandelijkse contributie maar dan heb je ook wat.

Toegang tot de mooiste stranden bijvoorbeeld. Bungalows en hotelkamers op toplokaties tegen spotprijzen. Toegang tot de mooiste sportaccomodaties en goede trainers. Een plek voor je zeilboot. Clubs hebben hun eigen restaurants – sommigen meerderen op een site – een fitness ruimte, sauna’s, beauty salons. Het sociaal leven van de kapitaalkrachtige families in Lima, speelt zich af op de club. Of op de compound naast de club. Deze week bezochten we zo’n club, Regatas. We gingen er lunchen met een vriendje van Thomas en diens moeder. Wat een club… Zo groot als een uit de kluiten gewassen resort. Inclusief winkeltjes, banken, een auditorium, sportvelden, zwembaden, restaurants, een snackbar. Het was een gezellige middag maar voor de jongens en mij was heel duidelijk: al konden we dit betalen, we zouden hier nooit of te nimmer lid willen worden.

Regatas was het dus niet voor ons. Onbetaalbaar en niet ‘ons ding’. Maar wat dan? Zonder zwembad in de tuin en zonder lidmaatschap van een club, is de zomer in Lima warm en lang. Leven in een miljoenen stad als Lima (10 mio inwoners), is een uitdaging met kinderen. Speeltuinen zijn er bij ons in de buurt niet. Wel parkjes. Sinds deze week mogen we daar niet meer fietsen, iets wat de jongens heerlijk vonden maar wat wandelaars stoort.

Bovendien, als de zon schijnt, dan wil je lekker zwemmen toch? Als je geen lid bent van een club, geen kapitaal wilt uitgeven aan het zwembad van het Mariott en geen zwembad hebt in je tuin, dan valt er hier weinig te beleven op een lange, warme dag. Daar komt bij dat de vriendjes van de jongens niet in de stad zijn. Die zitten op de club of zijn met vakantie in Miami (dat is toch wel een favoriete bestemming waar veel rijke Peruanen hun tweede, derde of vierde huis bezitten). Het is uitgestorven in San Isidro!

We dachten, kom, we zoeken een betaalbare club. Men vertelde ons over speciale diplomatenregelingen waarbij je je niet hoeft in te kopen. Of overdraagbare lidmaatschappen. Er moest toch iets te regelen zijn? De meest aantrekkelijke clubs in de buurt van waar we wonen, bleken inderdaad diplomaten en expats te verwelkomen. Voor slechts 600 dollar per maand. Minimale afname zes maanden achter elkaar. Ons lumineuze plan om een maand lid te worden, tijdens de zomervakantie, bleek al snel een illusie.

We legden ons er bij neer. Prima hoor! In Israel hadden we ook geen zwembad in de tuin. Wel een mooi strand als achtertuin maar vaak gingen we met vrienden mee naar het zwembad van de Amerikaanse ambassade.

En toen vertelde een bevriende VN diplomaat over de Militaire Club die naast Peruaanse militairen ook diplomaten verwelkomt. Voor een spotprijs. Een groot zwembad, 9 tennisbanen, een fitnessruimte, sauna in de buurt van waar we wonen. Plus sites in de bergen en aan zee waar je met anderhalf uur rijden bent. De club is zwaar gesubsidieerd door het leger en daardoor ook voor ons betaalbaar.

Vandaag werden we dus lid. Tot onze grote vreugde en trots zijn onze jongens door het dolle heen! De club is gebouwd in de jaren ’70 en ziet er nog precies zo uit als toen. Lekker vintage, niks luxe. Na de bezoekjes aan andere luxe clubs en buitenhuizen, vreesde ik dat ze teleurgesteld zouden zijn. Maar niets is minder waar. Dit is namelijk wel ‘ons ding’. Ik heb ‘happy feet’ riep Benjamin trappelend van opwinding. ‘We hebben ook een club’ vulde Thomas aan. Inmiddels staan ze al op de tennisbaan. Eindelijk weer tennisles na een jaar in Lima te hebben gewoond zonder toegang tot een tennisbaan.

We gaan de komende laatste weken van de zomervakantie flink genieten. Van ‘onze club’! Als echte Limanezen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s