We ❤️ Cuenca

Riobamba verlieten we in stromende regen, kou en mist hielden ons gezelschap. De rit naar Cuenca was geen pretje. Kilometers achter elkaar zaten Arjen en ik voorover gebogen in onze stoelen om toch maar iets van de vage witte strepen op het wegdek te zien, onder een dikke laag mist. Auto’s – vaker kleine vrachtwagentjes – die geen minuut vertraging wilden oplopen – haalden gewoon in zonder zicht. Een paar keer ging het net goed. Dodelijk vermoeiend, uren zo te moeten rijden. En vooral ook jammer. De paar keer dat de mist onverwacht even optrok, zagen we een fenomenaal landschap. Diep groen en glooiend. Dat glooiende was trouwens misleidend. Het zacht er zo zacht en lief uit, je zou vergeten dat je toch echt op ruim 3000 meter hoogte zat. Pas vlak voor Cuenca daalden we af naar 2500 meter. Eindelijk meer energie, de hoogte waarop we de afgelopen dagen zaten, vreet aan je.

Ons hotel, een oud boutique hotelletje midden in de stad, steelt direct onze harten. Zo charmant! Krakende vloeren, prachtig antiek, super aardige mensen die er werken. We moeten wel een beetje lachen om het tweepersoonsbed. Niet voor de eerste keer lijkt dat eerder een twijfelaar. Arjen deelt het bed met Thomas. Ik heb door sinds een paar dagen pijn in mijn rug. Te veel in de auto gezeten en door het slechte weer in Riobamba te weinig kunnen bewegen.

In Cuenca krijgen we gelukkig weer de kans om flink te lopen. Het historisch centrum van deze stad, die zeer terecht op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, is uitgestrekt en smeekt om belopen te worden. Iedere straat lijkt een museum. Prachtige gevels, vaak geschilderd in prachtige kleuren oud-roze, zacht turquoise, geel. Witte kerkjes, schattige pleintjes. De Cuenca vrouwen gaan veelal nog gekleed in de traditionele korte, opbollende rokjes in felle kleuren. Warme doeken over schouders houden warm, vilten hoeden zie je overal. De bekende Panama hoeden worden hier in prachtige hoedenzaken verkocht. Op iedere straathoek worden dieprode kersen verkocht. De verkoopsters – het zijn altijd vrouwen – duwen kruiwagens vol met fruit rond. Er wordt ook veel gebedeld in de straten van Cuenca. Dat valt op, in Banos, Riobamba en Otavalo was dat veel minder het geval.

Op onze eerste dag in Cuenca, is onze missie duidelijk. We hebben gelezen dat Cuenca vele mooie gallerietjes herbergt, perfecte plekken voor het vinden van tastbare herinneringen aan Ecuador. En dat klopt. Helaas zijn de prijzen extreem. Onderhandelen is er nauwelijks aan de orde. Dertig dollar voor een klein knuffelbeestje – denk aan de omvang van het Kipling aapje dat aan een tas bungelt. De hoeden zijn wel betaalbaar, maar die hadden we al gevonden in Otavalo. Op onze hotelkamer eten we broodjes met kaas en ondertussen begint het keihard te regenen. Wat doen we? Dan herinnert Arjen ons aan de prachtige handbeschilderde borden van de Ecuatoriaanse ceramiek producent Artesa. De fabriek zou in Cuenca zijn. Misschien kunnen we daar naartoe met een taxi? De aardige mannen in de lobby van ons hotel, weten ons te vertellen dat de lampen die hier hangen ook allemaal van Artesa zijn en ja, de fabriek is in Cuenca en er is een winkel bij. Twintig auto-minuten rijden. De gele taxi’s zijn veilig.

Dus houden we een gele taxi aan. Gierend van het lachen rijdt een gezellig mannetje dat verbluffend goed Engels spreekt, ons door de bochtige en hobbelige straten van Cuenca. Op topsnelheid. Alsof hij meedoet aan een straat-race merken de jongens op terwijl ze zich net zo hard lachend als de chauffeur aan elkaar en aan mij vastklampen. Aan veiligheidsgordels achterin doet de vrolijkerd niet. Hij moet vooral lachen om Arjen die naast hem de route op Googlemaps volgt. Nieuwerwetse onzin, legt hij uit. En inderdaad, die twintig minuten heeft hij niet nodig. In een razendsnel tempo weet hij de fabriek te vinden die dan net sluit. Een rondleiding is niet meer mogelijk. De winkel is echter nog open en blijkt een ware snoepwinkel voor mensen als ons. Wat ben ik blij dat ik getrouwd ben met een man die net zo blij als ik wordt van mooie borden, soepkommen en bekers. De handbeschilderde borden met tulp zijn nog te koop. Met een doos vol bordjes, bekers, kommen en twee kandelaars, alles degelijk verpakt, bestand tegen de slechte wegen die ons over enkele dagen wachten op onze weg naar Lima, verlaten we een uur later de winkel. De jongens hebben zelfs wat van hun vakantiegeld uitgegeven aan handbeschilderde vogels van ceramiek.

De bekers kwamen ons erg bekend voor trouwens. Op de onderkant staat het fairtrade stempel. Arjen wist het weer: mijn ouders hebben dezelfde. Een appje verder bevestigde mijn moeder dit. Ze heeft ze eens gekocht bij de Wereldwinkel. Hoe mooi!

Het moge duidelijk zijn. Cuenca vormt de perfecte afsluiter van een prachtige tijd in Ecuador. We genieten van de mooie straten. Er is een overvloed aan koffietentjes en ijswinkels. We proberen her en der de cappuccino, Benjamin is na een maand reizen expert in het proeven van Brownies die bijna overal in Ecuador te krijgen zijn. Thomas is dan weer verzot op de batida’s die overal worden geserveerd (milkshakes op basis van vers fruit). Ik weet eindelijk een warme, zware omslagdoek van een mix van Alpaca en schapenwol te vinden zonder etnische print. Met rock-paper-scissors maken de jongens uit dat het de blauwe en niet de door Arjen gekozen rode moet worden.

Vandaag hebben we nog een laatste dag voor de kerken en pleinen van Cuenca. Het geld is op, er wordt vandaag niet meer geshopt. Morgen verlaten we Ecuador, de koelte van de bergen en de mooie wegen. Op weg terug naar Lima. Aangezien het zo’n drie dagen rijden is van Cuenca naar Lima, hebben we een lange pauze in Mancora om te genieten van zon, zee en strand. Mijn blog-reeks over onze reis wordt dus nog even vervolgd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s