Koud… het is erg koud aan de voet van de Chimborazo!

Google Maps maakte er een mooie rit van. Door de meest afgelegen dorpjes – bestaand uit niet meer dan enkele huizen – reden we omhoog. Van Banos naar San Andre. San Andre ligt in de buurt van het bekendere Riobamba, aan de voet van de Chimborazo.

Het regende de hele weg, het zicht was beroerd en het werd kouder en kouder. Tegen de tijd dat we parkeerden voor de oeroude hacienda waar we de komende dagen zouden slapen, was het zes graden Celcius. En ja, we hebben wel wat fleecjes en longsleeves bij ons, zelfs mutsen hebben we ingepakt, maar zes graden is koud. Zeker als het regent en waait.

Snel installeerden we ons in het excentrieke, oude hotel.

In de tochtige kamer vol antiek, kleedden we ons warm aan en reden naar Riobamba. Op zoek naar warme koffie en een gids voor Arjen. Hij wilde graag de Chimborazo een stuk op fietsen. Veiligheid voor alles, vandaar de behoefte aan een gids die we hoopten te vinden bij de bekende fiets touroperator, Pro Bici.

Koffie vonden we. Frapant hoe je in Ecuador bijna overal wel behoorlijk hippe koffietentjes kunt vinden!

Na de koffie gingen we op zoek naar Pro Bici. De straten van Riobamba hebben iets voornaams, iets statigs. Een beetje zoals sommige straten in het oude Lima. Of misschien wel zoals in Spanje. Op het adres van Pro Bici troffen we gesloten rolluiken. De teleurstelling die we unaniem voelden – ons hele gezin leeft mee met Arjens fiets-dromen – was van korte duur. Iemand wenkte ons vanuit een nabij gelegen portiek. Als we door deze stoffenzaak liepen en dan twee trappen naar boven zouden gaan, dan zouden we het kantoortje vinden. En jawel, dat was waar.

Arjen en de eigenaar van Pro Bici hadden veel tijd nodig voor het bespreken van de tocht. Het weer moest gecontroleerd (op vele websites, misschien zat er een bij met een gunstiger vooruitzicht?), de uitrusting werd besproken evenals de gewenste foerage en route.

Nadat er was betaald en contracten waren getekend, liepen we snel terug naar de auto. Het plan was de tocht die Arjen zou gaan maken per fiets, met de auto voor te rijden. Aan het eind zou een refuge zijn waar we wilden picknicken. En misschien een sneeuwballen gevecht houden want gezien de kou en regen in Riobamba, moest het daarboven wel sneeuwen.

En dat deed het!

De snelle stijging naar de refugio op 4850 meter hoogte bleek te veel. Thomas voelde zich beroerd, misselijk en duizelig. De geplande picknick in de refugio lieten we dan ook schieten. De refugio was bovendien steenkoud, geen haardvuurtje of zo. We reden dus snel weer naar beneden, in een patrouille van politie agenten die een bergingsoperatie op hoogte oefenden. Op de weg naar beneden zagen we veel prachtige vicuna’s. Genieten dus!Vanwege de slechte weersvooruitzichten die mooie hikes onmogelijk zouden maken, wijzigden we onze reservering van de geplande drie naar twee nachten. Na de eerste nacht vertrok Arjen al om 5 uur in de ochtend, voor zijn beklimming te fiets en te voet van de Chimborazo! De jongens en ik brachten de ochtend door met boeken en Ipads onder de dikke dekbedden in onze kamer. Misschien niet de gehoopte hike, maar wel gezellig!Arjen fietste tot de refugio op 4850 meter waarna hij de laatste 150 meter naar refugio Whymper op 5000 meter te voet aflegde. Hij stapt nu net – zo fit als een hoentje – onze hotelkamer in! Vanmiddag gaan we nogmaals door de straten van Riobamba struinen. Morgen vertrekken we dus alweer. Op naar Cuenca. Helaas onze laatste verblijfplaats in Ecuador. Na Cuenca rijden we terug naar Mancora, in het noorden van Peru, voor een paar dagen relaxen aan zee voordat we aan de twee lange reisdagen terug naar Lima beginnen.Wat een gaaf avontuur!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s