Banos, trekpleister voor avonturiers en totaal niet ons ding…

Je weet hoe het gaat. Je gebruikt je Lonely Planet en misschien de Rough Guide, Googlet wat, kijkt waar Sawadee en andere avontuurlijke reisorganisaties hun klanten naartoe brengen en stippelt je reis uit. Voor een groot deel werkt dat uitstekend. Maar er zit altijd wel iets in je reis waarvan je achteraf denkt, mwah. Dat punt in onze waanzinnige reis heb ik hier in Banos bereikt.

En ik wist het een week geleden al. We hebben zelfs geprobeerd dit deel in te korten of te cancelen, maar we waren te laat. Het zou ons de huur van de kamer kosten om nog iets te wijzigen. Door andere reizigers waren we dus gewaarschuwd. Erg toeristisch, gericht op de backpackende avonturier die wil ziplinen of raften. Drang naar avontuur hebben we wel, maar van een andere soort. We zijn geen thrillseekers en dat is eigenlijk wel de doelgroep van Banos.

En dat is al goed zichtbaar bij het naderen van dit stadje. Langs de weg zien we de ene na de andere zipline. Grote reclameborden beloven nog grotere avonturen op wild water. Gelukkig zitten we in een fantastisch hotel, La Posada del Arte. Een beetje buiten de drukte, aan de voet van een stijle rotspartij. Het hotel is in prachtige kleuren geschilderd en hangt vol met kunstwerken die niet alleen de wanden sieren maar die ook te koop zijn. Een heerlijke plek.

De dag na aankomst was het zaterdag. De dag waarop Ecuadorianen – net als Nederlanders – graag hun huis verlaten om elders te genieten van hun vrije tijd. Bij voorkeur bij een van de vele schitterende watervallen die de omgeving hier rijk is.

In de ochtend verkenden we eerst het dorp. Arjen liet zijn mountainbike ergens repareren en schoonmaken terwijl de jongens en ik koffie dronken bij een enorm westers tentje. We zagen hoe cavia’s geroosterd werden en besloten unaniem dat we ze niet wilden proeven. Er zijn grenzen aan ons flexitarier-schap. Banos is gezellig, maar erg gericht op een ander soort toerist dan wij zijn. Arjen en ik brachten de gemiddelde leeftijd van de bezoekers aardig omhoog, hetgeen weer werd goedgemaakt door de leeftijden van de jongens.

Aangezien we geen zipliners of bungeejumpers zijn, kozen wij voor een bezoek aan de naar verluidt mooiste waterval van Banos, de Devil Pailon. De toegang tot het pad naar de waterval staat nergens aangegeven. De jongens hadden de kaart en dirigeerden Arjen door twee lange tunnels en door een dorpje. Hier moest het ergens zijn. Maar opeens zaten we in een derde tunnel. Dat kon niet kloppen. Terug dus, over een smalle weg die rondom de berg liep waar tunnel drie doorheen leidde. Daar zagen we opeens een parkeerplaats die aardig vol stond. Zou het?

Jawel, we hadden de plek gevonden. Onze auto konden we voor een dollar parkeren en met rugzak met broodjes en kaas, begonnen we aan de korte wandeling naar beneden. Zoals verwacht waren we niet de enigen. In een lange optocht ging het. Vooral Ecuadorianen en natuurlijk een groep Nederlanders (die komen we echt altijd en overal tegen!). Sommigen in keurige jurken en met nette schoenen, sommigen in vrijetijds kledij. Beneden kreeg je voor een dollar toegang tot de brug waar vanaf je de waterval echt kon zien. En er was een soort restaurantje waar je ook je meegebrachte broodjes mocht eten. Verlekkerd keken we naar de groep Ecuadorianen naast ons die een super lunch hadden meegenomen en verse guacamole prakten op hun broodjes. Ach, onze broodjes kaas met paprika en komkommer waren ook lekker hoor.

Op dag twee in Banos, wisten we niet goed wat te doen. Nog steeds wilden we niet ziplinen en zelfs de schommel die boven het dal heen en weer gaat, sprak ons niet aan. Boor Banos was het duidelijk zondag. De kerk barstte uit zijn voegen en even genoten we van gepassioneerd gezang. We dronken opnieuw ergens koffie en wandelden wat rond, kochten een voetbal en speelden op een plein. Een Deense dame achtervolgde ons met haar visitekaartje. We moesten haar restaurant bezoeken. Want: alles was homemade en Europeaans. Bij een van de vele kantoortjes waar avonturen aan de man worden gebracht, vonden we iemand bereid om met Arjen te gaan fietsen in de middag. Gratis ook nog. Een sterke Ecuadoriaanse fietser vindt het gewoon leuk om zijn krachten te meten met een Nederlander die met zijn eigen fiets door Ecuador rijdt. Voor een picknick reden we een berg op. Genoten van het uitzicht. De jongens bouwden een bootje van hout dat ze hier en daar vonden. Allemaal heel relaxed en weinig avontuurlijk.Toen besloten we aardig te zijn en het restaurant van de wat wanhopig overkomende Deense te bezoeken. Pas toen we besteld hadden – en bijna waren vertrokken omdat ze zo ongelooflijk bizar onaardig was – bekeken we haar reviews op Tripadvisor. Hadden we dat maar eerder gedaan. Dan hadden we geweten dat ze tegen iedereen onaardig is. Dat ze haar gasten pusht (en pusht, en pusht) om meer te bestellen van haar stevig geprijzde menu. Waarna het uren duurt voordat je iets krijgt waarna ze je opnieuw pusht (en pusht, en pusht) om meer te bestellen. We werden er wat lacherig van. De smoothies waren wel erg goed, vertelden de jongens ons. De koffie ook. Weliswaar twee keer zo duur als elders in Banos, maar ach.Bij terugkeer in ons hotel, moest de Amerikaanse eigenaresse hartelijk lachen om ons Deense avontuur. Het was niet zonder reden dat zij haar gasten nooit verwees naar dat restaurantje. We hebben ons lesje weer geleerd. Als je reist, luister dan naar medereizigers. Als iets je wordt afgeraden, is dat minstens een reden om nog eens kritisch te kijken naar je reisplan. En Tripadvisor en aardige hoteleigenaren zijn vaak goede raadgevers. Gebruik die informatiebronnen!Anyway, morgen zit onze tijd in Banos erop en rijden we weer hoger de Andes in. In een dorpje dichtbij de hoogste vulkaan in de Andes, de Chimborazo, zullen we drie nachten doorbrengen in een naar het schijnt prachtige hosteria. Eentje die door sommigen wordt beschreven als een spookhuis maar door de meesten als een prachtig, antiek hotel. Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s