Naar school

Verhuizen van post naar post betekent heel veel eerste keren. Voor de respectievelijk vijfde en vierde keer in hun leven, gingen Thomas en Benjamin vandaag naar een nieuwe school. En weer moest ik vechten tegen mijn tranen, mijn best doend de jongens met een lach en een knuffel hun nieuwe wereld in te sturen. En wat deden ze het goed. Benjamin, die al bij de eerste kennismaking met de school besloot dat dit niks zou worden en hij niet naar school zou gaan in Peru, liep geconcentreerd in de rij naar zijn klaslokaal. Hij zag me niet meer staan en dat is goed. Thomas had een heel wat positiever gevoel bij de nieuwe school, maar hij had dan ook al twee jongens uit zijn jaar ontmoet.

De nieuwe school, Colegio Franklin Delano Roosevelt, is groot. Drie keer zo groot als onze vorige (fantastische!) school in Israël. Ongeveer 1700 leerlingen in de leeftijd van 3 tot 17 jaar, verspreid over vier gebouwen. Pre-school (vergelijkbaar met de vroegere Nederlandse kleuterschool), Elementary School, Middle School (beneden bouw van de middelbare school) en High School. Benjamin gaat naar de tweede klas en Thomas naar de vierde. Voor hun beider jaren geldt dat er maar liefst vijf parallel klassen zijn met ieder ongeveer 20 tot 22 leerlingen. Het overgrote deel van de leerlingen is Peruaans of afkomstig uit een ander land in Latijns Amerika. Onze blonde mannetjes springen er dus enorm tussenuit en dat is even wennen. De school in Israël was veel gevarieerder qua populatie. Dat de meerderheid van de kinderen uit Latijns Amerika komt, betekent ook dat ze in pauzes al snel terugvallen op Spaans. Dat lijkt me persoonlijk aardig moeilijk voor de internationale kinderen en ik ben erg benieuwd in hoeverre die twee groepen met elkaar spelen. De school heeft in ieder geval een fantastische speeltuin met een super gave lange glijbaan – de langste van Peru. Er zijn daarnaast vele voetbalvelden (voetbal is DE sport in Peru), basketbalvelden, tennisbanen, een zwembad, een prachtig theater en een kleiner theater. Een geïsoleerde repetitieruimte voor de schoolband en eveneens geïsoleerde kamers waar kinderen kunnen oefenen met piano spelen. Hoe gaaf.

Maar laten we eerlijk zijn, al die faciliteiten hebben weinig te betekenen als er niet goed les wordt gegeven, als er veel gepest wordt of als je kinderen er om een andere reden niet happy zijn. We komen van een fantastische school, de herinnering aan de super, geweldige, inspirerende en motiverende leerkrachten op AIS is erg aanwezig bij zowel de jongens als bij Arjen en mij. Die herinneringen werden vanochtend bij het ontbijt nog eens heel stevig aangescherpt. Thomas’ juffrouw in Israël had samen met zijn klasgenootjes een video opgenomen waarin iedereen hem heel veel succes wenste op zijn eerste schooldag en waarin ze vertelden hoe zeer ze hem misten. Heel treffend zei Thomas: mijn hoofd en mijn hart ontploffen. Bij mij waren het tranen die ik even niet kon tegenhouden. Toen ik vanmiddag thuiskwam na een uitgebreide kennismaking met het hoofd van de school en de voorzitter van het bestuur (ik wil graag in het bestuur en heb dat gisteren kenbaar gemaakt waarna ik dus vandaag al gesprekken kon voeren), trof ik nog zo’n mooie AIS video aan. Deze keer van Benjamins klas. Alle kinderen uit zijn oude klas hadden een boodschap voor hem opgeschreven die ze lieten zien en ook zij vertelden één voor één hoe enorm ze Benjamin missen. Wat een betrokkenheid, zelfs nu we weg zijn uit Israël.

Over een uur komen de jongens thuis. Ik schrijf mezelf door de tijd heen en zal ongetwijfeld te vroeg voor ons huis zitten om hen op te wachten. Hun eerste rit met de schoolbus. Er zullen nog heel wat eerste keren volgen, maar die van vandaag was wel een heel belangrijke.

Eén reactie

  1. Pfffff…wat doe je de jongens aan…..en tegelijkertijd : wat krijgen zij voor bijzondere ervaringen mee voor t leven! Emoties emoties.
    Knap van jullie hoor! Ook goed dat jij direct in t bestuur gaat! 👍

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s